A pápaválasztás mellett eltörpül egy másik hír, ami talán nem olyan látványos és fontos, mint I. Ferenc megválasztása, viszont érdekes és aktuális: ma van a π –vel jelölt matematikai állandó (mathematical constant) ünnepe, a Nemzetközi π-nap.

 

Pi_Pie.jpg Pi pite : http://en.wikipedia.org/wiki/Pi_Day 

  • 1988 óta március 14-én ünneplik, mivel a dátum számjegyei (03.14) két tizedes (decimal) jegy pontosságig megegyeznek a π szám értékével.

     

  • Már az egyiptomiak, majd a rómaiak is használták a kör kerületének

    (periphery) és átmérőjének (diameter) hányadosaként (fraction) kapott értéket.

 

  • A mai napot több helyen vetélkedőkkel ünneplik, melyeken azon versengenek,

    ki hány tizedesjegyig tudja fejből elmondani a π számot. 

    A hivatalos Guiness-rekordot egy kínai férfi tartja, aki 67 890 számjegyet tud

    hibátlanul felsorolni.

 

  • Az ünnep ötletadója a San Franciscó-i természettudományi múzeum (natural science museum) munkatársa (a „π hercege”-nek is nevezett) Larry Shaw fizikus (physicist). 

    A múzeum kör (circular) alakú csarnokában tartott rendezvényen

    elfogyasztják az  ünnepi alkalomra készített kör alakú pitéket (pie). A π görög betű angol kiejtése ugyanis (páj), ami megegyezik a pite szó angol kiejtésével.

 

  • Várhatóan nagy ünnepe lesz a számnak 2015. 03. 14, hiszen a π (3,1415) megegyezik  a 3/14/15 dátumformátummal, és emiatt a legpontosabb π-dátumnak tekinthető.

 

Source: Nyest.hu; Wikipédia 

A bejegyzés trackback címe:

https://angora.blog.hu/api/trackback/id/tr55135171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása