Mint a legtöbb politikus, Margaret Thatcher is igen megosztó személyiség volt Nagy-Britanniában csakúgy, mint külföldön. Tegnapi halálhíre kapcsán rengeteg cikket közöltek az életéről, ezek alapján állítottam össze egy tesztet. Te hány kérdésre tudod a választ?

Margaret_Thatcher.jpg

Kép: szolnokinaplo.hu

1. Her father was a…….

    a. politician                           b. a grocer                           c. a doctor

2. She studied ……and later …..... in Oxford

    a. math and physics              b. history and geography        c. chemistry and law

3. Her husband, Denis Thatcher, was a wealthy …………………

    a. lawyer                             b. stockbroker                       c. businessman

4. She started her political career as a ………… MP for Finchley in 1959.

    a. Conservative                    b. Labour                                c. Liberal

5. She was named  …….. by Ted Heath in 1970

    a. Education Secretary          b. Health Secretary                 c. Environment Secretary

6. She abolished free milk in school for aged between 7 and 11. Therefore she was given

     the nickname of ………………

     a. milk snatcher                   b. milk thief                            c. milk pincher

 7. She was Prime Minsiter for 11 years between ….. - …….

    a. 1982-1993                       b. 1981-1992                       c. 1979-1990

8. Argentina invaded Falkland Islands also known as …… in 1982.

     a. the Maldives                    b. the Malvines                       c. Mauritius

9. The name of „Iron Lady” originates from  ………………….

     a. a Labour party politician    b. a Russian journalist             c. one of the MPs

10. She had a close ally of US president ……..

      a. Ronald Reagan               b. Jimmy Carter                      c. George Bush

11. She had a good working relationship with Michael Gorbachov and it was during her leadership

      that the ................... effectively came to an end.

      a. Cold War                        b. Iron Curtain                        c. Soviet Union

12. She had no intention of reaching agreement with the …….... On the contrary she

      wanted to destroy  them.

       a. trade unions                  b. members of his party          c. opposition  

13. The assassination attempt by the IRA took place in the seaside town of…….....

       a. Blackpool                      b. Brighton                             c. Portmouth  

14. The idea of introducing ……… tax turned out to be extremely unpopular.

       a.income                           b. value added                        c. poll 

15. She lost popularity both in her party and in the country therefore she was forced to …………..

       a. resign                             b. resignation                        c. resigned

16. John Major was elected her ……………………….

      a. predecessor                     b. successor                            c. political aid

17. The Conservatives, against all predictions, were again returned to  ………... in 1992.

       a. government                    b. rule                                     c. power

18. After 2001 her health began to deteriorate. She had a series of minor ........... and she

      was also suffering from dementia which affected her short-term memory.

      a. heart attacks                   b. infections                            c. strokes

19. She unveiled a bronze statue of herself in the ........................... the first time a living

      former prime minister had been commemorated in this way.

     a. House of Commons             b. House of Lords                  c. Westminster Abbey

20. She died at ………… in London, where she had been recuperating after a minor

      operation.

       a. the Ritz hotel                      b. her home                       c. in a private hospital

Answers: 1-b; 2-c; 3-c; 4-a; 5-a; 6-a; 7-c; 8-b; 9-b; 10-a; 11-a; 12-a;  13-b; 14-c; 15-a; 16-b; 17-c; 18-c; 19-a; 20-a

A bejegyzés trackback címe:

https://angora.blog.hu/api/trackback/id/tr895214005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.